Наше опитування
Сенс мого життя
Всього відповідей: 240
Головна » 2009 » Травень » 17 » Тупали (Записки в щоденнику)
Тупали (Записки в щоденнику)
23:16
Тупали. Записки в щоденнику

null   Неділя, 10 травня. Сьогодні ми з братством їдемо у Свято-Михайлівський храм в село Тупали.

   5.45. Я прокинувся, виглянув у вікно, день обіцяв бути сонячним...

   Молюсь. Швидко збираю рюкзак і йду на вокзал, де вже зібрались наші. Дівчата привітно посміхаються і хлопці (яким чогось не спиться в таку рань) теж веселі і бадьорі.

   6.40. Прибув наш автобус. Ми всі дружно заходимо, здивований водій питає – «Ви нічого не плутаєте? Вам точно в Туполи? Це ж забите село, там навіть клубу немає». Але почувши що ми їдемо в церкву він здивувався ще більше і вирішив зробити нам «скидку» на квитки.

   Автобус рушає і ми їдемо все далі і далі від шумного міста. Наша зупинка. Ми сходимо, йдемо вулицями села і привітно вітаємося з місцевими жителями. 

   - Діти, ви куди? - не стримує своєї цікавості одна жіночка.

   - У церкву на службу, - відповідаємо ми.

   Судячи з виразу її обличчя поява інопланетян її здивувала б менше ніж те, що одинадцять молодих хлопців і дівчат в неділю зранку приїхали з міста в село щоб помолитись у храмі.

   І ось нарешті він, 120-ти літній дерев’яний храм красень стоїть між величних кленів і лип, які ніби сторожо оточують його з усіх боків. Колись жителі села побудували його і залишили як найдорожчий скарб нащадкам. Храм пережив війни і революції і міг би вмістити в своїх стінах сотні людей, але на жаль, тепер навіть на Пасху приходять одиниці...

   На годиннику 7.40. Церква ще закрита і ми сідаємо відпочити на лавочці під храмом. Світить сонце, на траві поблискує роса, милуємося природою (періодично відбиваючись від комарів :))

   8.00. Приходить батюшка, настоятель храму отець Віталій (Юзюк). Радо вітаємо і беремо у нього благословіння.

   Відкривається храм і ми перші(!) переступаємо цей поріг і поринаємо в інший світ тиші і спокою. Благоговійно підходимо до потемнілих від часу ікон, ставимо свічки, молимось.

null   Розпочинається служба. Батюшка виголошує «Благословенно царство» і співає «Христос Воскрес із мертвих» - він співає зовсім не по нотах, але по спині біжать мурашки а на очах з’являються сльзи. Так щиро молитись вміє не кожен. Ми підхоплюємо цей молитовний настрій і всі єдиним серцем і устами співаємо Божественну літургію.

   Після закінчення служби прихожани вітають свого настоятеля з Днем народження. В цей день йому виповнюється 30 років. Ми теж приєднуємося до їхніх вітань і бажаємо многих літ. Поцілувавши хрест піднімаємось на дзвінницю. Там висить лише один дзвін і дві рельси, але наші Льоня і Іра не зважаючи на це таки зуміли гарно і мелодійно задзвонити (я і не знав що у них такий прихований дзвонарський талант :)).

   Після закінчення батюшка запросив нас на обід. Чесно кажучи, ми не очікували такої щирості і привітності, і ТАКОЇ смачної трапези. Хай воздасть їм Господь своєю милістю за їхню гостинність. За столом о.Віталій розповідав нам історію храму і села. А ми розповідали про наше братство. Було так цікаво і весело що не хотілось навіть іти. Але треба збиратись додому.

   Ми дякуємо всім, беремо благословіння на дорогу і чимчикуємо два кілометри до зупинки. По дорозі співаємо стихіри Пасхи і Пасхальний канон. Погода сонячна, на душі радісно. Кажуть, велике щастя складається із щасливих секунд, у нас таких сьогодні було багато. Слава тобі Боже за ще один день, який ти подарував нам своєю милістю.

Марчук Роман

Переглядів: 2011 | Додав: Iov | Рейтинг: 4.7/3 |
Всього коментарів: 3
1 Iov  
Підтверджую що все так і було biggrin (весело було). Спаси Господи Рома.

2 прот.Володимир  
Романе, щиро дякую за розповідь. Пробач - пізно прочитав. Прошу дозволу розмістити в "Волині Православні" і на "Амвоні".

3 Рома  
Звичайно я даю дозвіл

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
П`ятниця, 29.03.2024, 10:49
Вітаю Вас Гість
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Міні-чат
Пошук